CROWDFUNDING IN 2018 NAAR € 329 MIO

Crowdfunding was het eerste serieuze antwoord op het elk jaar verder terugtrekken van banken uit het MKB sinds 2008. Crowdfunding groeit sinds de introductie in 2013.

Nu is er naast Crowdfunding ook Direct-Funding. De ondernemer heeft namelijk de sleutel in handen gekregen voor een directe vrije toegang tot de onbeperkte financiële kracht van het publiek. Direct-Funding is een innovatie omdat voor het eerst er geen tussenschakel meer is tussen de ondernemer en het publiek als het gaat om lenen. Deze innovatie lijkt te zorgen voor een explosieve groei.

Crowdfunding zal als voorloper van Direct-Funding een nuttige functie blijven vervullen voor ondernemers. Crowdfunding is ooit in het leven geroepen als een oplossing voor ondernemers. Toch zien wij dat bij crowdfunding via de platformen steeds meer de belangen behartigd worden van de beleggers. In feite nemen de crowdfundingplatformen de functie voor een deel over van de bank. Dit resulteert in het afkeuren van aanvragen vanwege te weinig zekerheden en cashflow tot het eisen van mede-hoofdelijke aansprakelijkheid van de ondernemer tegenover het plaatsen van een lening. De belegger wil enerzijds geen of zo min mogelijk risico lopen en anderzijds een zo’n hoog mogelijk rendement. Dat brengt veel ondernemers in een lastig pakket en zorgt voor een gematigde bijdrage in de economische ontwikkeling van het MKB.

Desondanks is het verzameld kapitaal via crowdfunding ook in 2018 enorm gegroeid. Van € 223 miljoen in 2017 naar € 329 miljoen in 2018. Dat is maar liefst een groei van 48%. Een groeilijn die al jaren vanaf de start is ingezet. Het cumulatieve geplaatste crowdfunding vermogen nadert nu de € 1 miljard grens. Sinds 2013 is de omvang met 1.000% toegenomen. Niet veel sectoren kunnen deze cijfers laten zien (bron: Crowdfundingcijfers.nl).

De vraag is echter gerechtvaardigd of deze groei voortkomt uit het crowdfunding concept of bij gebrek aan beter. Immers banken trekken zich al gedurende tien jaar op een rij terug als het gaat om het aantal MKB-klanten (bron: FD). Alternatieven zoals SwishFund schotelen de MKB ondernemer kortlopende kredieten voor die een erg hoge rente vergen. Het heeft veel weg van creditcardleningen, een weinig duurzame oplossing voor de ondernemer. Toch groeien ook deze initiatieven.

Direct-Funding is voor de ondernemer die wil groeien en kapitaal zoekt voor zijn/haar ondernemersplannen. Het is aantrekkelijk als een duurzame oplossing. Direct-Funding verrijkt het financiële perspectief en de horizon van de MKB-ondernemer.

Het is nu nog moeilijk om nauwgezet onderzoek te doen naar de groei van Direct-Funding. Immers het heeft nog maar net haar intrede gedaan in Nederland. Direct-Funding kenmerkt zich door de rechtstreekse relatie tussen ondernemer en het publiek/de investeerder. Er is dus geen centraal platform die de statistieken bijhoudt. Toch zien wij al Direct-Funding campagnes die in een relatief korte periode al vele miljoenen Euro’s hebben verzameld. Een groter aantal campagnes halen per campagne vaak al vele honderdduizenden Euro’s op. Deze campagnes vormen nog maar een topje van de ijsberg. Deze eerste metingen lijken een explosieve groei van Direct-Funding aan te kondigen. Experts geven als reden aan dat de ondernemer geen belemmeringen kent zoals bij crowdfunding-platformen die door de regel- en wetgeving streng aan banden worden gehouden. Zonder platform zijn er meer mogelijkheden dan via een platform. Blijkbaar is dit een bewust beleid van de overheid. De ondernemer wordt gestimuleerd rechtstreeks haar probleem van financiering op te lossen. Dit dient de economie het beste.

Maak een afspraak
Lees verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

INFORMATIECENTRUM

MijnFunding is gevestigd in het
Groot Handelsgebouw in Rotterdam

Algemene voorwaarden

Verwerkersovereenkomst

Privacy Verklaring

MIJNFUNDING

Stationsplein 45
Postbus 710
3000 AS Rotterdam
+31 (0)85 06 02 114
info@mijnfunding.nl