HOE PROFITEER JE VAN DE LAGE RENTE?

De rente is historisch laag. In januari 2019 zijn de tarieven op spaartegoeden door de grote banken nog verder verlaagd naar 0,02%. Er is bij de banken blijkbaar geld in overvloed.

Toch lenen banken al 10 jaar lang elk jaar steeds minder uit aan MKB-ondernemers. Daarom krijg jij je plannen niet of onvoldoende gefinancierd. Wat nu? Hoe profiteer je van de lage rente? Hoe kom je aan voldoende werkkapitaal? Er is nu een concrete en doeltreffende oplossing.

In 2017 verlaagden de grote Nederlandse banken (ING, Rabobank en ABN-AMRO) op spaartegoeden naar 0,05%. In 2018 ging deze rente verder naar 0,03%. Deze rente is in januari van 2019 verder naar beneden bijgesteld naar 0,02%. Historisch laag. De banken in Europa lenen van de Europese Centrale Bank. Blijkbaar is er kapitaal in overvloed. Helaas merkt het MKB in Nederland daar (te) weinig van. Tien jaar op rij (vanaf 2008) worden er door de banken steeds minder MBK-klanten bediend (Bron FD).

Dit alles heeft zijn oorzaak in de aangescherpte regel- en wetgeving voor banken. Onze Europese overheden willen niet meer het risico lopen van een monetaire ineenstorting. Niet iedereen beseft dat, maar we zijn in 2008 door het oog van de naald gekropen. Daarom mogen banken minder (bijna geen) risico’s meer nemen die de continuïteit in gevaar brengen. Dus geen onduidelijke beleggingen maar helaas ook minder investeren in het MKB. De banken hebben ook niet meer het vereiste netwerk. Duizenden filialen en honderdduizenden medewerkers zijn samen met het MKB sinds 2008 het slachtoffer geworden van bezuinigingen.

Toch is het MKB de trotse motor van onze economie. Daar komen de startups en scale-ups nog bij. Zij zorgen voor de meeste banen en de meeste economische bijdrage. Het MKB zorgt ook voor de doorstroming naar het grootbedrijf en multinationals. Elke grote onderneming is immers klein begonnen. Het MKB heeft Nederland mede op de wereldkaart gezet en gehouden.

Als er voldoende kapitaal is en de rente is laag, hoe komt de MKB ondernemer aan werkkapitaal en bedrijfskrediet? Een dringende vraag en een uitdaging voor veel ondernemers. Hiermee is het tevens een uitdaging voor onze Nederlandse economie. De Europese en Nederlandse overheid hebben dit nijpende probleem onderkend. Nog onder leiding van onze ex-minister Jeroen Dijsselbloem is een verruiming van de regel- en wetgeving vanuit Europa voor het MKB in beweging gezet.

Tot ver na de crisis van 2008 was het een ondernemer ronduit verboden zich tot het publiek te richten om zijn onderneming te financieren. Dit privilege was voorbehouden aan banken en vermogensbeheerders. Alleen onder speciale omstandigheden en dan nog onder beperkende mogelijkheden werden de ondernemer kleine openingen geboden. Waar de banken te maken hebben met een aangescherpte regel- en wetgeving is er voor de ondernemer nu een verruiming van financiële regel- en wetgeving. De ondernemer mag zich inmiddels rechtstreeks tot het publiek richten voor het lenen van geld. Tot oktober 2017 was dit € 2,5 mio, vanaf oktober 2017 werd dit verder verruimd naar € 5 mio in Nederland. Naar verwachting zal dit bedrag nog verder verhoogd worden.

Wij hebben het hier over Direct-Funding. het rechtstreeks lenen door de ondernemer van het publiek en investeerders, zonder enige belemmerende tussenschakels. Wij hebben het hier niet over crowdfunding via crowdfundingplatformen als tussenschakel tussen ondernemer en het publiek/investeerders.

Het MKB wordt een alternatief geboden voor het steeds verder wegvallen van de bank. Het rechtstreeks mogen wenden van de ondernemer tot het publiek is één ontwikkeling. Een andere belangrijke ontwikkeling is de eerdergenoemde lage rente voor de consument. Deze biedt de ondernemer ook kansen. Immers door het bieden van een fatsoenlijke rente heeft de consument de mogelijkheid meer rente op zijn geld te krijgen dan bij de bank. Stel een ondernemer geeft 4%, 6% of 8% rente op jaarbasis op een lening dan is dit respectievelijk 20x, 30x tot 40x zoveel dan de bank geeft. Daar is markt voor. Zo profiteer je als ondernemer van de lage rente. Jouw rente is aantrekkelijker.

Het rechtstreeks lenen van het publiek noemen wij Direct-Funding. Uiteraard biedt een ondernemer de consument niet dezelfde zekerheden als een bank. De consument loopt bij de ondernemer meer risico dan bij de bank. Vandaar dat een hogere rente op z’n plaats is. Wat ook essentieel is en bij de juridische en morele verplichting hoort is een duidelijke en transparante communicatie van de ondernemer over de risico’s die de consument loopt. Een consument mag alleen dat bedrag investeren dat het kan missen en dan nog is het verstandig te spreiden.

Vanwege de risico’s heeft de AFM een modeldocument ‘essentiële beleggingsinformatie’ samengesteld. Een soort financiële bijsluiter die de consument met name wijst op de risico’s. De consument is zich hierdoor bewust van de risico’s die tegenover een goede rente kunnen staan. Bij de consument tellen echter meer factoren mee bij het al dan niet investeren zoals de gunfactor en betrokkenheid bij de ondernemer of het product, de dienst. Net zoals elk product is beleggen ook een beleving. Met de juiste promotie en marketing bereik je ook de juiste doelgroep. Je investeerders worden je fans en ambassadeurs. Zo is Direct-Funding niets anders dan ondernemen.

Biedt je een mooie rente en kom jij je verplichtingen na, dan heb je een topproduct in handen. Het is dus in het belang van elke ondernemer om ook hier weer de consumenten optimaal van dienst te zijn en te koesteren. Wil je weten hoe wij onze kennis voor jou omzetten in concrete bedrijfsfinanciering?

Maak een afspraak
Lees verder.

INFORMATIECENTRUM

MijnFunding is gevestigd in het
Groot Handelsgebouw in Rotterdam

Algemene voorwaarden

Verwerkersovereenkomst

Privacy Verklaring

MIJNFUNDING

Stationsplein 45
Postbus 710
3000 AS Rotterdam
+31 (0)85 06 02 114
info@mijnfunding.nl