HOE FINANCIER IK MIJN BEDRIJFSOVERNAME?

De meeste ondernemingen in het MKB zijn in handen van een directeur/groot aandeelhouder. De ondernemers/babyboomers uit de geboortegolf van na de oorlog en vijftiger jaren komen nu op een leeftijd dat ze de fakkel door moeten geven. Waar vroeger de opvolger uit de familie kwam is dat tegenwoordig minder vanzelfsprekend. Er wordt nu eerder gekeken naar één of meerdere opvolgers buiten de familie. In Nederland vinden daarom steeds meer bedrijfsovernames en Management Buy-In (MBI/MBO) deals plaats.

DE VOORDELEN VAN EEN BEDRIJFSOVERNAME

Voor de koper van een bedrijf betekent het overnemen van een onderneming een vliegende start vergeleken met het zelf starten van een onderneming. Niet zelden is de koper iemand uit het bestaande management van de onderneming.

Voor de verkoper van een onderneming betekent het vinden van een geschikte kandidaat dat de onderneming met haar klanten, leveranciers en de mensen die er werken in goede handen wordt doorgegeven.

DE OVERNAMESOM

Onderhandelingen over het kopen/overnemen van een bedrijf/onderneming leiden in het algemeen op veel punten tot een overeenstemming. Na een due diligence en waardebepaling blijft er uiteindelijk vaak één groot struikelblok over waarop menige deal afspringt. Dat is de betaling van de overnamesom.

De bank wil delen van de overname financieren op basis van activa/bezittingen en zekerheden. De bank zal veelal niet de goodwill financieren. Het grote probleem dat bij veel bedrijfsovernames uiteindelijk speelt is dat de betaling van de totale koopsom op relatief korte termijn uit het bedrijf moet komen. Indien een onderneming al voor een deel is gefinancierd door de bank en zekerheden zijn afgegeven, wordt dat moeilijk.

De verkopende partij is in veel gevallen bij een geschikte kandidaat bereid een deel van de koopsom later te ontvangen (earn-out). Zeker indien de kandidaat de ideale opvolger is. Dan nog moet de earn-out op haalbare wijze op tafel komen. Het is mooi als alle financiële zaken uiteindelijk op elkaar aansluiten.

Maar wat als bij jouw overname de financiering niet toereikend is? Daarmee kan de hele deal in duigen vallen. Voor zowel de koper als verkoper een teleurstelling. Dan kan Direct-Funding een passende oplossing bieden. Hoe gebruik je Direct-Funding bij de financiering en overname van een bedrijf?

EEN ALTERNATIEVE OPLOSSING VOOR AANVULLENDE BEDRIJFSOVERNAME FINANCIERING

Door middel van Direct-Funding neem je bijvoorbeeld een jaar de tijd om de ontbrekende financiering te realiseren. Via een Funding Webpage kun je een doelgroep van investeerders benaderen en bereiken. De gelden komen rechtstreeks op de bankrekening van het bedrijf binnen en kunnen bijvoorbeeld aan de verkoper worden afgelost. Een deel van de Direct-Funding campagne kan ook aangewend worden binnen de onderneming voor het doen van bijvoorbeeld gewenste investeringen. Zo biedt Direct-Funding voor de koper de kans om in relatief korte tijd een lange termijn doel (de bedrijfsovername) snel te realiseren. Een Direct-Funding campagne is een extra zekerheid dat de volledige earn-out keurig op tijd aan de verkoper wordt voldaan.

Bijkomende voordelen kunnen ook zijn dat de bank of andere financiers door Direct-Funding meer vertrouwen hebben in het goede verloop van de bedrijfsovername en dat je via Direct-Funding in contact komt met één of meerdere grote (informal) investors.

SAMEN BOUWEN AAN SUCCES

MijnFunding werkt samen met organisaties zoals onder meer Credion en Financieringsgilde. Maak gebruik van ons netwerk aan banken en kredietinstellingen. MijnFunding biedt met Direct-Funding alle of de ontbrekende laatste puzzelstukjes. Door MijnFunding tijdig en zonder kosten in een vroeg stadium te betrekken vergroot jij jouw kans op een succesvolle bedrijfsovername substantieel.

MAAK GEWOON NU EEN AFSPRAAK

Wil je meer weten over de toepassingsmogelijkheden van Direct-Funding bij het kopen of verkopen van je bedrijf, maak dan een afspraak. In een informatief gesprek kunnen wij de mogelijkheden van Direct-Funding in jouw bedrijfsovername vaststellen. De mensen van MijnFunding hebben kennis van zaken en kunnen je op tal van manieren terzijde staan voor een succesvolle overname.

Informeer mij …

Maak een afspraak


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

INFORMATIECENTRUM

MijnFunding is gevestigd in het
Groot Handelsgebouw in Rotterdam

Algemene voorwaarden

Verwerkersovereenkomst

Privacy Verklaring

MIJNFUNDING

Stationsplein 45
Postbus 710
3000 AS Rotterdam
+31 (0)85 06 02 114
info@mijnfunding.nl